Wat is digitale innovatie

Nieuwe technologie brengt ook een groot aantal nieuwe termen met zich mee. Ik spreek hier over digitale innovatie, daarmee bedoel ik alle vernieuwing en verbetering die tot stand komt mede door informatie technologie. Daaronder vallen ook een aantal andere ontwikkelingen, die soms al wat langer in gebruik zijn.

  1. Digitalisering van processen en diensten, intern, maar dankzij de interactie met de klant/gebruiker via internet of apps. Registratie en dossiervorming, financiën en HRM.
  2. Proces innovatie, waardoor dienstverlenende processen meer klantgericht worden ingericht of efficiënter, eenvoudiger of goedkoper worden. Vaak speelt (informatie) technologie hierbij een belangrijke rol.
  3. Zorgtechnologie omvat (volgens Actiz) een groot aantal vlakken: beeldschermzorg, de medicijndispenser, sensoren, er wordt geëxperimenteerd met robots. Deze technologieën dragen bij aan de eigen regie van mensen over hun leven en zorg, verandert de werkprocessen en de organisatie.
  4. E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Andere thema’s bij e-health zijn bijvoorbeeld implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

De gebruikte termen duiden soms iets specifieks aan, maar zijn op andere vlakken weer uitwisselbaar. Het gebruik ervan blijft lastig en kan voor een goed begrip beter telkens worden toegelicht.

Voorbeelden

Technologie is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en de mogelijkheden zijn eindeloos. Ook binnen de verpleeghuiszorg wordt technologie steeds vaker ingezet als onderdeel van het zorgproces. Wat vraagt de inzet van technologie van de organisatie, de projectmedewerkers, de zorgprofessionals, mantelzorgers? Verschillende zorgorganisaties werken aan goede voorbeelden van zorg met ondersteuning van zorgtechnologie. In het themadossier van Waardigheid en Trots is daar alles over te vinden. [lees meer]

Andere artikelen:

Zeven vragen

Parttime zorg-CIO

Zorg technologie